Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Βασικές ρυθμίσεις

Ας κάνουμε μια σύνοψη για τις βασικές μας ρυθμίσεις, δίνοντας και κάποιες απλές συμβουλές. Όπως είπαμε το ανοιχτό διάφραγμα αυξάνει τις αποκλίσεις του φακού, ενώ το κλειστό αυξάνει την περίθλαση. Γι'αυτό υπάρχει ο εμπειρικός κανόνας που λέει να χρησιμοποιούμε 2-3 στοπ πιο κάτω από το πιο κλειστό διάφραγμα του φακού μας. Εκεί πετυχαίνουμε μια εξισορρόπηση των δύο προβλημάτων. Ωστόσο καταφεύγουμε σε πιο κλειστό διάφραγμα αν θέλουμε οπωσδήποτε το μέγιστο δυνατό βάθος πεδίου (με λιγότερη οξύτητα στη φωτογραφία μας). Αντίστοιχα οδηγούμαστε σε πιο ανοιχτό διάφραγμα αν χρειαζόμαστε πολύ μικρό χρόνο έκθεσης είτε λόγω κίνησης του αντικειμένου (θέλουμε να παγώσουμε την κίνηση), είτε λόγω συνθηκών χαμηλού φωτισμού.


Αν κλείστρο και διάφραγμα δε μας δώσουν τη φωτεινότητα που θέλουμε, έχουμε και το ISO του φιλμ. Σε ψηφιακές κυρίως καλό είναι να αποφεύγουμε μεγάλες τιμές ISO διότι αυξάνουν το θόρυβο μειώνοντας την ποιότητα της φωτογραφίας.

Σε μεγάλους χρόνους έκθεσης φροντίζουμε να μην κουνήσουμε τη μηχανή όσο θα μείνει ανοιχτό το κλείστρο. Ένα επίπεδο πεζουλάκι ή ακόμα καλύτερα ένα τρίποδο είναι απαραίτητο όταν θέλουμε να βγάλουμε νυχτερινή φωτογραφία σε απόσταση μεγαλύτερη απ'αυτή που καλύπτει το flash. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το χρονοδιακόπτη ώστε να μην κουνήσουμε τη μηχανή με το πάτημα του κουμπιού.



Πολύ σημαντικός παράγοντας στη φωτογραφία είναι η φωτομέτρηση. Ο υπολογισμός δηλαδή της φωτεινότητας στο κάδρο μας, που θα μας οδηγήσει σε ένα συνδυασμό για κλείστρο, διάφραγμα, ISO, ώστε να βγει τόσο φωτεινή όσο χρειάζεται. Καλό είναι να αποφεύγουμε να περιλαμβάνουμε περιοχές με μεγάλες αντιθέσεις, όπως πχ μια δυνατή μεγάλη σκιά σε ένα ηλιόλουστο τοπίο. Επίσης σε μερικές περιπτώσεις τα φωτόμετρα των μηχανών μας δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εκεί πρέπει να πειράξουμε τη ρύθμιση EV ώστε να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα. Πχ σε ένα τοπίο με χιόνια και ήλιο, το χιόνι ανακλά το φως του ήλιου δίνοντας την εντύπωση ενός πολύ φωτεινού τοπίου στο φωτόμετρο. Πρέπει λοιπόν να υπερ-εκθέσουμε (περισσότερη έκθεση) κατά 1 ή περισσότερα στοπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου