Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΚΑΔΡΑΡΙΣΜΑ-ΚΑΔΡΟ(μικρές συμβουλές)


Eίναι τo πιο δύσκολο πράγμα στη φωτογραφία κι ας ακούγεται εύκολο. Δεν θα αναπτυχθώ πολύ γιατί το θέμα του σωστού καδραρίσματος είναι πολύ μεγάλο.
-Προσοχή σε άσχετα αντικείμενα που μπορεί να χαλάσουν τη φωτογραφία σας. Πριν φωτογραφήσετε, παρατηρήστε καλύτερα στην οθόνη της μηχανής σας. Δυστυχώς επειδή οι οθόνες είναι μικρές, δεν δίνουμε σημασία σε κάποια πράγματα που διακρίνονται ακόμα πιο μικρά, αλλά χαλάνε το τελικό αποτέλεσμα.
-Μην φωτογραφίζετε πάντα από το ύψος του σώματος. Πειραματιστείτε. Χαμηλώστε, οι γωνίες λήψης αλλάζουν θεαματικά το αποτέλεσμα.
-Μην προσπαθείτε να βάλετε μέσα στο κάδρο σας πολλά αντικείμενα που σας έκαναν εντύπωση. Θα παραφορτώσετε τη φωτογραφία και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια σύγχυση. Καλύτερα λίγα και καλά.
Προσοχή!
-Αν σκοπεύετε να τυπώσετε τις φωτογραφίες που πρόκειτε να τραβήξετε στην κλασική διάσταση 10χ15cm ή και μεγαλύτερη(13χ18 - 15χ21 - 20χ30) αναλογιστείτε από πριν πως θα κοπούν κατά την εκτύπωση κάποια σημεία από την πάνω και κάτω πλευρά άν η φωτογραφική σας μηχανή τραβάει με λόγο 4:3, ενώ η διάσταση της 10χ15 είναι 3:2. Πολλά μοντέλα μεταγενέστερων ψηφιακών μηχανών ενσωμάτωσαν γι αυτό το λόγο τη λειτουργία 3:2 στις ρυθμίσεις τους ή τραβάνε με λόγο 3:2.

                                                              Μηχανή με λόγο 4:3



                                                          Μηχανή με λόγο 3:2
.
.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου