Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Προεκτάσεις και ευκολίες φλας

Το ενσωματωμένο φλας των compact μηχανών συχνά είναι αδύναμο και περιοριστικό. Ωστόσο πάντα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης!

Λυχνία υποβοήθησης εστίασης: Η λυχνία AF (Auto Focus) Assist, υποβοηθά το σύστημα φωτομέτρησης και περιορίζει τα λάθη όσον αφορά την εκτίμηση της μηχανής αν χρειάζεται ή όχι ενεργοποίηση του φλας.  Η μικρή αυτή (αλλά αρκετά δυνατή) λυχνία λευκού ή πορτοκαλί χρώματος είναι χρήσιμη σε πορτραίτα και κοντινά θέματα.

Ίσως το πιο εξελιγμένο σύστημα AF διαθέτουν ορισμένες μηχανές της Sony (με τελευταίο δείγμα τη Sony Cyber-shot DSC-V3) το οποίο ονομάζεται HAF (Holographic Auto Focus) και το οποίο αποτελείται από ένα πλέγμα κουκκίδων που σχηματίζεται από ακτίνα laser.

Pop-up ("αναδυόμενο") φλας: Το ενσωματωμένο φλας σε πολλές από τις ημιεπαγγελματικές και επαγγελματικές μηχανές τύπου ριφλέξ αλλά και σε αρκετές compact είναι τύπου pop-up και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ισχύ και καλύτερα αποτελέσματα καθώς το φως διαχέεται καλύτερα και δε «σκληραίνει» υπερβολικά τις υφές των αντικειμένων.




Εξωτερικά φλας: Τα εξωτερικά φλας δίνουν μοναδική ευχέρεια στον έμπειρο φωτογράφο.
Τα εξωτερικά φλας συνδέονται σε ειδική για αυτό το σκοπό υποδοχή (“hot-shoe”), η οποία φροντίζει για το συγχρονισμό μεταξύ της μηχανής και του μηχανισμού ενεργοποίησης του φλας. Τα πιο ακριβά φλας είναι περίπλοκα συστήματα με δική τους τροφοδοσία και χειριστήρια, ενώ η φωτομέτρηση επιτυγχάνεται μέσω εξελιγμένων συστημάτων φωτομέτρησης TTL (Through The Lens) και συγκεκριμένα οι μετεξελίξεις του TTL, D-TTL (Digital TTL) και i-TTL (intelligent TTL). Σε αυτά τα συστήματα το φλας ενεργοποιείται με μικρές φωτεινές ριπές για να γίνει ακριβής φωτομέτρηση προτού γίνει η κανονική λήψη. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εξωτερικών φλας είναι ότι ρυθμίζονται υπό γωνία ώστε το φως να μην πέφτει κατευθείαν στο αντικείμενο που φωτογραφίζουμε αλλά να προσπίπτει αλλού και να διαχέεται (bounce flash) ώστε να φωτίζει ομοιόμορφα το χώρο και να φωτίζει πιο «γλυκά» την εικόνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου