Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τί είναι το κουμπί AE-L / AF-L σε μια Nikon μηχανή

Εάν χρησιμοποιείτε Nikon φωτογραφική μηχανή απο τα μικρά μοντέλα όπως μια D3100 ή και κάποιο καθαρά επαγγελματικό μοντέλο όπως D700 D800 D3X, θα βρείτε στο πίσω μέρος της ένα κουμπί με την ένδειξη AE-L / AF-L. Τί είναι λοιπόν αυτό το κουμπί, και που ενδεχομένως θα μας χρησίμευε;


 Ας κάνουμε για αρχή μία μετάφραση. ΑΕ-L σημαίνει Auto Exposure-Lock (κλείδωμα αυτόματης έκθεσης) και AF-L  σημαίνει Auto Focus-Lock (κλείδωμα αυτόματης εστίασης)

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καί σε συνδυασμό των δύο, αλλά καί μεμονομένα για κάθε μία απο τις δύο λειτουργείες. Στις εργοστασιακές ρυθμίσεις η λειτουργία του κουμπιού είναι σε συνδυασμό και των δύο. Για να αλλάξουμε την λειτουργία του, μπαίνουμε στο μενού όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και κάνουμε την επιλογή που επιθυμούμε.
 


AE-L

Άν λοιπόν χρησιμοποιείτε την μηχανή σας σε αυτόματο ή σε πρόγραμμα με προτεραιότητα ταχύτητας κλείστρου ή διαφράγματος κάθε φορά που αλλάζετε την σκόπευση, αλλάζουν και οι τιμές που μετρά η μηχανή. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μας βοηθά όπως για παράδειγμα σε λήψη πανοραμικής φωτογραφίας. Και αυτό γιατί σε κάθε αλλαγή σκόπευσης θα υπαρχουν και διαφορετικές τιμές έκθεσης με συνέπεια να είναι αδύνατη η σύνθεση των φωτογραφιών που τραβήξατε σε μια (στο photoshop), λόγω των διαφορών που θα έχει η μια με την άλλη. Εδώ λοιπόν λύνει το πρόβλημα το AE-L. Κρατώντας το πατημένο μέχρι να τελειώσουμε τις λήψεις για την πανοραμική φωτογραφία, θα κρατήσει σταθερές τις τιμές που υπάρχουν την στιγμή που το πατήσαμε.
Άλλο ένα καλό παράδειγμα που το AE-L θα μας βοηθήσει έιναι όταν το θέμα μας μετακινείται διαρκώς μέσα σε ένα χώρο και εμείς θέλουμε να τραβήξουμε επαναλαμβανόμενες φωτογραφίες. Π.χ. ένα παιδάκι που τρέχει στο πάρκο. Με αυτό τον τρόπο όλες οι φωτογραφίες που θα έχουμε τραβήξει την δεδομένη στιγμή θα έχουν τις ίδιες τιμές έκθεσης.
 Να θυμάστε οτι σε περίπτωση που η μηχανή σας είναι σε manual (πλήρως χειροκίνητες ρυθμίσεις) το AE-L είναι αυτονόητο οτι δεν μας είναι χρήσιμο. 
 Κατα την γνώμη μου όμως προσπαθήστε να έχετε την μηχανή σας σχεδόν παντα αν όχι πάντα σε manual. Μόνο έτσι θα μάθετε φωτογραφία και θα είστε στο μέγιστο δημιουργικοί.

AF-L 

Παρόμοια λειτουργία με το κλείδωμα της έκθεσης είναι και το κλείδωμα της εστίασης (AF-L).
Πατώντας το δέν αφήνει τον φακό να εστιάζει συνεχώς κατα την πίεση της "σκανδάλης" στη μισή διαδρομή της.
Η μηχανή έχει επιλογή πολλαπλής εστίασης αλλά και σημειακής.
 Στην πρώτη περίπτωση μήν έχετε την ψευδαίσθηση ότι όλα τα σημεία θα είναι εστιασμένα. Αυτή η λειτουργεία χρησιμεύει στην περίπτωση που ο χρήστης δεν επιθυμεί να αναλωθεί στην εστίαση και αφήνει την μηχανή να αποφασίσει μόνη της για την καλύτερη δυνατή εστίαση. Αυτό δέν σημαίνει οτι θα είναι και το καλύτερο δυνατόν.
Η καλύτερη μέθοδος εστίασης σε ακρίβεια είναι η σημειακή. Δηλαδή το κεντρικό σημείο στο view finder.
Ναι αλλά άν δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε το θέμα μας στο κέντρο του κάδρου τι κάνουμε;
Εδώ έρχεται να μας λύσει τα χέρια το AF-L.
Πρώτα εστιάζουμε στο κέντρο το θέμα μας το οποίο είναι ακίνητο μέσα στον χώρο πατώντας την "σκανδάλη" μέχρι το μέσω της διαδρομής της. Έπειτα κρατάμε πατημένο το AF-L και στη συνέχεια τοποθετούμε το θέμα σε όποιο σημείο του κάδρου θέλουμε, άσχετα αν το κεντρικό σημείο εστιασης είναι πάνω στο θέμα ή όχι. Έχοντας κρατημένο το κουμπί AF-L ο φακός δεν θα επιχειρήσει να εστιάσει ξανά κατα την πίεση της "σκανδάλης" σε ενδεχομένως λάθος σημείο. Τραβάμε την φωτογραφία και έχουμε την εστίαση που επιθυμούμε.

Η λειτουργία AF-L μας χρησιμεύει σε όλες τις λειτουργίες της μηχανής, χειροκίνητες ή μή. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου