Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Τεχνικές Πορτρέτου

Ξεπερνώντας τα εμπόδιαΔεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να παλεύουμε να φωτογραφήσουμε με κακό φωτισμό. Ειδικά σε εσωτερικό χώρο οφείλετε να τηρείτε τα εξής:



Αποφύγετε το φλας κόντρα στον τοίχο: Αν φωτογραφίσετε ένα πρόσωπο με την πλάτη στον τοίχο από πολύ κοντά, το φλας θα σκάσει τόσο έντονα που οι λεπτομέρειες θα χαθούν και μια πολύ αδρή σκιά θα σχηματιστεί από τη μία πλευρά. Εδώ φαίνεται η χρησιμότητα μιας μηχανής με πολλά megapixels, καθώς θα μπορέσετε να τραβήξετε τη φωτογραφία από πιο μακριά και να κροπάρετε μετά στο PC.

Ρυθμίστε το λευκό: Πολύ λίγες μηχανές πετυχαίνουν σωστά χρώματα σε τεχνητό φως για αυτό ρυθμίστε την ισορροπία του λευκού (white balance - WB). Επιλέξτε την θερμοκρασία χρώματος που επιθυμείτε (απο 2.000  - 10.000 Kelvin) ή για λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιήστε την επιλογή incandescent, ενώ για λάμπες φθορισμού fluorescent κ.τ.λ.

Προσέξτε τη διάρκεια έκθεσης: Αν επικρατεί χαμηλός φωτισμός και δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να χρησιμοποιήσετε φλας, αναγκαστικά πρέπει να ανεβάσετε την ευαισθησία ISO στο 200 ή στο 400 και παράλληλα να ανεβάσετε 2 ή και 3 στοπ το EV. Προσέξτε όμως: κάθε ανέβασμα στην κλίμακα του ISO συνεπάγεται αύξηση του οπτικού θορύβου, ενώ κάθε ανέβασμα στοπ στο EV αυξάνει τις πιθανότητες να καεί κάποιο τμήμα της φωτογραφίας από μια έντονη πηγή φωτός.

Προετοιμάστε το έδαφος: Ως γνωστόν, για να αποφύγετε το φαινόμενο των "κόκκινων ματιών" χρησιμοποιείτε το ειδικό, για αυτόν τον σκοπό, red-eye mode του φλας. Άν έχετε DSLR με προσθετο φλάς, δεν έχετε πρόβλημα διότι η γωνία πρόσπτωσης του φωτός απο το φλάς στον βυθό του ματιού και πάλι πίσω στο φακό είναι μεγαλύτερη απο το ενσωματωμένο φλας της μηχανής, με συνέπεια να μήν δημιουργείται το φαινόμενο των "κόκκινων ματιών". 
Θα εξηγήσω σε άλλη ενότητα με λεπτομέρειες και σχεδιαγράμματα υπο ποιές συνθήκες και γιατί δημιουργείται το φαινόμενο αυτό.

"Σκοράρετε" από στημένες φάσεις!: Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχούς φωτογράφησης, είναι καλύτερο να βασανίζετε λίγο τη λήψη και να κάνετε μια προετοιμασία.

Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εστίαση σημείου (spot) όταν φωτογραφίζετε πρόσωπο που στέκεται μπροστά από κάτασπρο ή πολύ σκούρο τοίχο. Αντιθέτως, επιδιώξτε να φωτογραφίζετε με φόντο ένα γκρίζο τοίχο ή ένα σύνολο αντικειμένων (π.χ. λουλούδια, δέντρα, θάμνους) με μέση τονικότητα περίπου ίδια με αυτή των ρούχων που φορά ο φωτογραφιζόμενος: εδώ χρησιμοποιήστε εστίαση full frame ή matrix, αν θέλετε να αναδείξετε όλη την εικόνα ή κεντροβαρή (center weighted) αν δεν είστε απολύτως σίγουροι ότι έχετε καδράρει σωστά. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να... μιλήσετε με το "μοντέλο" σας: πείτε στο φωτογραφιζόμενο να μετακινηθεί, να καθίσει ή να σταθεί όρθιο ή να κλίνει ελαφρώς το κεφάλι. Ένα ξαφνικό αστείο μπορεί να προκαλέσει το αυθόρμητο χαμόγελο που θέλετε να αποτυπώσετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου