Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Φωτομέτρηση

Η φωτομέτρηση μπορεί να ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να
επηρεάζεται από διαφορετικά μέρη της εικόνας:

Στο κέντρο (spot): Το φωτόμετρο επηρεάζεται από μια κεντρική περιοχή του κάδρου, η οποία διαφέρει από μηχανή σε μηχανή. Στα χαρακτηριστικά της μηχανής αναφέρεται η γωνία κάλυψης που είναι συνήθως 8 μοίρες.
Κέντρου βάρους (center weighted): Το φωτόμετρο επηρεάζεται κατά ένα ποσοστό από την κεντρική περιοχή του κάδρου και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από την περιφέρεια. Ανάλογα με την μηχανή αλλάζουν τα ποσοστά (60-40% 80-20% κ.τ.λ.
Στο σύνολο του κάδρου (matrix ή multi): Χωρίζει το κάδρο σε τμήματα ή σημεία, μετράει κάθε τμήμα και προσδιορίζει την κατάλληλη έκθεση.




Η spot αποτελεί την ασφαλέστερη λύση, με την οποία μπορεί ο φωτογράφος να  σκοπεύσει ακριβώς πάνω στην περιοχή του θέματος, που θα εξασφαλίσει την σωστή φωτομέτρηση. Σε γρήγορες λήψεις μπορεί να αποβεί καταστροφική, αν η σκόπευση γίνει σε λάθος περιοχή.

Οι άλλες δύο φωτομετρήσεις είναι φτιαγμένες για όσους θέλουν μια εύκολη και γρήγορη λύση αλλά πληρώνοντας το κόστος της γενίκευσης, που εμπεριέχει κάθε αυτοματισμός. Εννοώντας ότι σε συνηθισμένες λήψεις θα συμπεριφέρεται σχετικά σωστά και σε άλλες θα κάνουν τραγικά λάθη.




2 σχόλια:

  1. θέλετε να πειτε οτι στους γαμους βαπτισεις βαζουμε spot φωτομετριση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στους γάμους - βαπτίσεις οι συνθήκες ποικίλουν. Δεν υπάρχει πλήρης έλεγχος όπως π.χ. σε ένα στούντιο. Βέβαια το θέμα είναι οτι άν χρησιμοποιείς studio flash, δέν μετράει η περιοχή που κάνει φωτομέτρηση διότι το φωτόμετρο δέν μπορεί να υπολογίσει την λάμψη που θα δημιουργηθεί. Άν όμως δεν χρησιμοποιείς εξωτερικά φλας και ακόμη καλύτερα ούτε το φλας της μηχανής, τότε είναι το προτιμότερο διότι αυτό που σε ενδιαφέρει να βγεί σωστό είναι το θέμα σου που συνήθως βρίσκεται στο κέντρο του κάδρου σου και όχι το σύνολο. Αλλά και στο κέντρο του κάδρου να μην είναι απλά η ρύθμιση (ταχ-διαφ-iso) να γίνεται αφού πρώτα στοχεύσουμε επάνω στο θέμα μας και έπειτα να καδράρουμε αναλόγως.
    Ελπίζω να σε κάλυψα φίλε αναγνώστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή